Criza – omul economic – mercenarul şi legea lui Murphy!!!






„Ce este un cinic ? Un om care cunoaşte preţul tuturor lucrurilor şi valoarea nici unuia . ”
Oscar Wilde

Omul economic este un individ competitiv şi capabil întotdeauna să cumpere la preţul
cel mai scăzut şi să facă investițiile cele mai profitabile, să concedieze fără pic de remușcări.
Homo economicus face parte din aceiaşi echipă cu homo egoisticus, pentru care, contractul lui -
leafa lui de 100 de ori mai mare decât a amărâtului de angajat trebuie salvată, atunci când legile
crizelor economice o impun.
Momentul pe care îl traversăm te duce cu gândul la celebra scenă cu Charlie Chaplin, când
cu genialitate a redat teoria producției de masă, când angajatul nu mai dispunea de pauza de masă, ci aceasta i se servea în timp ce mâinile lui lucrau de zor. Dincolo de comic şi grotesc, societatea umană a fost mereu pusă la încercare .
F.W Taylor un inginer american a elaborat minuțios pe la 1900, teoria producției de masă în care se preciza, cum că : Fabricile nu mai aveau nevoie de lucrători calificați pentru că ei nu aveau de făcut decât o singură operațiune; mișcările lucrătorilor fiind stabilite în detaliu plecând de la presupunerea că procedeul era cel mai ieftin. Astfel muncitorului i se spunea în amănunțit ce trebuie să facă şi cum să facă, iar orice îmbunatățire pe care o opera el era ...fatală succesului.
Astăzi teoriile sunt altele, frumos ambalate în cuvinte pompoase, în discursuri cu retorici fermecătoare, dar câta minciună încape în spațiul lor găunos, e ușor de dedus.
Managerul de azi, este competent în toate şi devine homo economicus pentru patronul care îşi vede punga din ce în ce mai goală. De la imagine lui Chaplin, când nici după terminarea serviciului mâinile lui nu se opreau din ritmul impus de muncă la bandă, la imaginea de azi a tânărului concediat fără nici un motiv plauzibil, redus la cuvântul şomer, nu-i decât un simplu click pe mouse-ul ce trimite cursorul în celebrul tabel excel al marilor manageri.
Nici o măsură de criză, nu lucrează pentru oameni, ci doar pentru aceia ce ştiu cel mai bine cum să tragă foloase în astfel de momente ...de la mari puteri mondiale, la oameni politici
şi până la mercenarul gata de atac ! Un profesor, un mare cercetător în teoria fractalilor F.Munteanu, spunea la un curs cum că, omenirea nu se află în haos aşa cum ne place să ne
plângem, pentru că, conform teoriei haosului, acesta este urmat de o mare linişte şi aşezare a lucrurilor. Eroare, spre nefericirea noastră ne aflăm în pre haos ...şi nici nu vreau să mă gândesc ...oare ce ne aşteaptă?
Dincolo de toate un adevăr stă aşa în balans pe buzele tuturor. Ordinea valorică este din ce în ce mai nefirească şi dacă tot am pomenit de nume mai mult s-au mai puţin sonore ...de teorii şi legi ...să, mai adaugăm câteva ... „scara lui Peter” care însemnă - incompetenţa creşte proporţional cu urcarea în funcţie ierarhică... Orwell şi „Ferma animalelor” o parabola a societăţii ce poate fi comparată cu ziua de azi, dar şi sumbrul adevar al unei legi Murphy – „Mai bine un sfârşit groaznic , decât groaza fară de sfârşit „ !!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Breaking news ! „omul–carcasă“, „omul–masă“.

La omu’ sărac...

Apropo... La anu şi la mulţi ani!